HANGÖ
Gunnarsängen

Namn: Gunnarsängen
Typ: boplatser  byplatser;
Datering: järnålder;medeltida;

Medeltida Hangö by, i vars område verksamhet förekommit redan under järnåldern. Vid forskningsplatsen har man hittat tre medeltida byggnaders grunder och en fossil åker. Av fynden vid objektet är den största delen lågtysk stenlerkeramik från 1300-talet. De övriga medeltida fynden omfattar bland annat ett preussiskt silvermynt, en bit av ett glaskärl, en pansarpilspets och ett eldstål, som motsvarar typerna från slutet av järnåldern.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Objektet är ett betydande exempel på det medeltida bosättningen, med rötter redan från järnåldern, i den sydligaste delen av Finland. Fyndena i objektet redogör för handelsförbindelserna med områden söder om Östersjön och diversiteten i den materiella kulturen i den medeltida landsbygdsbosättningen.

visa/dölj Omgivning och landskap: omgivning och landskap är totalt förändrade
visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Keskiaikaisen kyläalueen pohjoisosaa lännestä. Teija Tiitinen 8.5.2019  Kuva: Näkymää kylän sijaintipaikalta. Teija Tiitinen 8.5.2019  Kuva: Näkymää kylän sijaintipaikalta. Teija Tiitinen 8.5.2019  Kuva: Näkymää kylän sijaintipaikalta. Teija Tiitinen 8.5.2019