TAIPALSAARI
Vaaterannan asuinpaikan ja kalmiston VARK-alue

0.7012 ha

Laajan asuinpaikan rakentamattomana säilynyt osa, jonka alueelta on tutkittu runsaasti kivikautisia punamultahautoja.
Namn: Vaateranta
Typ: boplatser ; gravplatser  rödockragravar;
Datering: stenålder neolitisk;tidig metallålder;

Löydöiltään poikkeuksellisen runsas ja pitkään käytössä ollut neoliittiselle kivikaudelle ja varhaismetallikaudelle ajoittuva asuinpaikka ja neoliittisen kivikauden ruumiskalmisto. Runsaslöytöisin asutusvaihe liittyy tyypilliseen kampakeramiikkaan, jonka esineistössä on rikkaan saviastia-aineiston lisäksi runsaasti eksoottisia raaka-aineita kuten meripihkaa, piitä, liusketta ja hyvälaatuisia kvartseja (vuorikristalli, savukvartsi). Hyvälaatuisten kvartsiesineiden raaka-aineena on käytetty runsaasti sauvamaisia kvartsikiteitä.
Meripihkalöydöt liittyvät tyypillisen kampakeramiikan aikaisen aikaiseen kalmistoon, jossa esineellisissä ruumishautauksissa on käytetty punamultaa (niin sanottuja punamultahautoja). Osassa hautauksia on havaittu merkkejä kuolinnaamioista, joissa on käytetty savea ja meripihkakoruja. Kokonaisuudessaan Vaaterannan asuinpaikka ja kalmisto on löydöiltään yksi Sisä-Suomen rikkaimmista kivikauden kohteista.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Neoliittisen kivikauden asuinpaikka ja punamultahautakalmisto, jonka löytöaineistossa on runsaasti eksoottisia raaka-aineita. Kohde on yksi Sisä-Suomen rikaslöytöisimmistä kivikauden kohteista, ja se on tutkimuksellisesti poikkeuksellisen merkittävä.

Kuva: Vaaterannan laaja kivikauden asuinpaikka-alue on suurelta osin teiden ja asutuksen pirstomaa. Kuvassa uimarannan taustalla sijaitsevaa aluetta, jolta on tutkittu tyypilliseen kampakeramiikkaan ajoittuva punamultahautakalmisto. Asuinpaikasta ja kalmistosta ei ollut mitään merkkejä näkyvissä maan pinnalle. Teemu Mökkönen 15.8.2019  Kuva: KM 30887:995 kampakeraaminen saviastia Markku Haverinen  Kuva: Vaaterannan kivikautinen asuinpaikka. Helena Ranta 25.5.2012