TERVOLA
Hattuvaaran VARK-alue

Asuinpaikasta on rajattu mukaan vain asumuspainanteita sisältävä osa.
Namn: Hattuvaara
Typ: boplatser  bostadsgropar;
Datering: stenålder neolitisk;

Hattuvaaran pohjoisreunan hiekkapohjaisella terassilla on rivissä 15 asumuspainannetta. Varsinkin itäiset painanteet ovat kookkaita ja näyttäviä, länsiosassa hieman vaatimattomampia. Yksi painanne on tuhoutunut metsätöissä, muut ovat hyvässä kunnossa. Rannansiirtymiskronologian perusteella kohde ajoittuu kivikauden lopulle vaiheeseen, jossa asumuspainanteiden määrä laskee jyrkästi.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Kivikauden lopulle ajoittuva yli kymmenen asumuspainanteen kohde on harvinainen. Kohde on hyvin säilynyt. Sen nykyinen ympäristö havainnollistaa hyvin asutuksen sijoittumista ympäristöön.

Kuva: Tervola, Hattuvaara. Asumuspainanne nro 11, asuinpaikka-alueella B. Kuvattuna kohti itää. Teemu Mökkönen 26.8.2020  Kuva: Tervola, Hattuvaara. Asuinpaikka-alueen B itäreunassa Kotivuoren 1980-luvulla kartoittama asumuspainanne nro 14-15 on tuhoutunut metsätöissä. Asuinpaikan sijainti oli merkitty väärin. Kuvattuna kohti itää. Teemu Mökkönen 26.8.2020  Kuva: Tervola, Hattuvaara. Hattuvaaran kivikautisten asuinpaikkojen keskeltä, Hattuvaaran laen rakasta, löydettiin tarkastuksen yhteydessä rakkakuoppa-alue. Kuvassa yksi alueen rakkakuopista. Kuvattuna kohti itää. Teemu Mökkönen 26.8.2020