TERVOLA
Hirsikangas

Namn: Hirsikangas
Typ: förvärvsplatser för råmaterial  brott;
Datering: stenålder neolitisk;

Tuffiittipaljastuma (niin sanottua sädekiviliusketta), jossa on laajalla alueella näkyviä merkkejä kiviaineksen louhinnasta. Kyseessä on neoliittiselle kivikaudelle ajoittuva louhos, jonka kiviaineksesta valmistettiin erityisiä pohjalaisia kiviesineitä (kirveitä, talttoja, tuuria). Laaja kohde (pituus 1,7 km, leveys 50 m) on ehdottomasti vaikuttavin Suomesta tunnetuista kivikautisista tuffiittilouhoksista.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Laaja ja näyttävä kivikautinen liuskelouhos, josta saatavasta raaka-aineesta valmistettiin pohjalaisia esinetyyppejä.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Tervola, Hirsikangas. Laajan ja näyttävän liuskelouhoksen alueella loiuhinnan merkkejä on nähtävillä runsaasti. Esimerkiksi, koivun takana näkyvä syvänne on syntynyt louhinan seurauksena. Teemu Mökkönen 27.8.2020  Kuva: Tervola, Hirsikangas. Laajan ja näyttävän liuskelouhoksen alueella louhinnan merkkejä on nähtävillä runsaasti. Teemu Mökkönen 27.8.2020  Kuva: Tervola, Hirsikangas. Tuffiittipaljastuman laella pinnanmuodoiltaan pienimuotoisimmat alueet ovat voimakkaasti sammaloituneet. Täällä, samoin kuin reunoilla, nykyinen kasvillisuus peittää louhinnan merkkejä. Teemu Mökkönen 27.8.2020  Kuva: Tervola, Hirsikangas. Suojaavan kalliolipan alla louhinnan merkit ovat säilyneet erityisen hyvin näkyvissä. Teemu Mökkönen 27.8.2020