KRISTINESTAD
Tjöck-Kilberget 1

Namn: Tjöck-Kilberget 1
Typ: gravplatser  gravrösen; stenkonstruktioner stenvallar;
Datering: bronsålder;tidig metallålder;

Stenvallar/långa stensättningar och rösen från brons- och den tidiga metallåldern. Tre stenvallar finns på klippans högsta punkt (längd 14–37 m, bredd 3–5 m, höjd 40–80 cm). De är inte helt raka, utan de byter riktning vid några ställen. I vallarna har man observerat upprättstående stenar (3 st.) och små gropkonstruktioner (diameter på 2–1,5 m). Rösena har runda eller ovala bottnar (11 st., diameter på 2–9 meter, höjd på 0,3–0,9 m) och de finns runt vallar på en lite lägre nivå. Ett imponerande gravobjekt och ett av rösena har utforskats redan i slutet av 1800-talet.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ett exceptionellt fint och mångsidigt gravfältsobjekt från brons- och den tidiga metallåldern, där alla konstruktionerna är relativt låga. I en av de långa stensättningarna finns det tre upprättstående stenar. Omgivningen och landskapet hjälper att första placeringen av objekt under den tid då det byggdes.

Kuva: Tjöck-Kilberget 1:n varhaismetallikautisia röykkiöitä Teija Tiitinen 25.5.2020  Kuva: Tjöck-Kilberget 1:n varhaismetallikautisia röykkiöitä Teija Tiitinen 25.5.2020