PELLO
Talo-Jaivaara

Namn: Talo-Jaivaara
Typ: boplatser  husgrunder; stenkonstruktioner  stengärden; stenkonstruktioner  spisar; arbets- och tillverkningsplatser  svedjerösen;
Datering: historisk;

Laaja ja rakenteiltaan runsas historiallisen ajan lapinkylä, talonpaikka ja viljelyalue. Kohde sijaitsee metsässä soiden välisellä hiekkaselänteellä, jossa pyöreät ja pitkulaiset raivausröykkiöt ovat näkyvimpiä rakenteita. Kohdetta ei ole ajoitettu, mutta perimätieto pitää sitä vanhana saamelaisena asuinpaikkana. Se liittyy mahdollisesti vaiheeseen, jossa on tapahtunut elinkeinojen muutos ja uudisasutus lisääntyi alueella.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Autioitunut lapinkylä, jossa muutama talonpohja ja runsaasti kivirakenteita. Vaikuttava ja hyvin säilynyt kohdekokonaisuus kulttuurivaiheesta, joka katosi jo satoja vuosia sitten.

Kuva: Pello, Talo-Jaivaara. Alueen viljelyröykkiöt ovat lähes täysin sammalen ja varvikon peittämiä. Teemu Mökkönen 24.8.2020  Kuva: Pello, Talo-Jaivaara. Osa viljelyröykkiöistä on hieman vaurioitunut koneellisessa metsän harvennuksessa. Teemu Mökkönen 24.8.2020  Kuva: Pello, Talo-Jaivaara. Viljelyröykkiöiden lisäksi alueella on lukuisia pitkulaisia kiviaitoja. Teemu Mökkönen 24.8.2020  Kuva: Pello, Talo-Jaivaara. Viljelyröykkiöiden lisäksi alueella on lukuisia pitkulaisia kiviaitoja. Teemu Mökkönen 24.8.2020