ULVSBY
Liikistö

Namn: Liikistö
Typ: kyrkobyggnader  kyrkoplatser; gravplatser gravgårdar; kult- och berättelseplatser  tingsställen;
Datering: medeltida;

Varhaisen keskiaikaisen kirkon paikka, hautausmaa ja käräjäkivet sijaitsevat matalalla mäellä entisten jokiuomien ympäröimänä. 1930-luvun kaivauksissa tutkittiin paikalla sijainneen puisen kirkon kivijalka (7 x 12,5 m) ja sen yhteydestä yli 300 hautausta. Mäen korkeimmalla kohdalla sijaitsee pyöreään muotoon asetetut kivet, niin sanotut käräjäkivet. Mäen harjaa reunustavat maa- ja kivivallit ovat oletettavasti puolustusvarustusten jäänteitä. Kohde on ajoitettu 1200- ja 1300-luvuille, eli aikaan ennen Ulvilan kaupungin perustamista. Kohteen nuorimmat rahalöydöt ajoittuvat 1400-luvulle.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Tutkimushistoriallisesti merkittävä varhaiskeskiaikainen kohde, joka yhdessä läheisen Ulvilan lakkautetun keskiaikaisen kaupunkialueen kanssa muodostaa poikkeuksellisen mielenkiintoisen alueen historiallisen ajan alun kehitystä kuvaavan kokonaisuuden. Aiemmista laajoista tutkimuksista huolimatta, kohteella on yhä runsaasti tutkimuspotentiaalia.

Kuva: Ulvilan Liikistön kirkon perustukset. Leena Koivisto 2008