VALKEAKOSKI
Taka-Saari

Namn: Taka-Saari
Typ: gravplatser  gravrösen; kult- och berättelseplatser  skålgropsstenar;
Datering: järnålder merovingertid;järnålder vikingatid;

Rautakautinen röykkiökalmisto sijaitsee entisellä saarella, joka on nykyisin alavien peltojen ympäröimä kivikkoinen mäki. Kalmistossa on 26 kiven- ja maansekaista röykkiötä, jotka on kasattu usein maakivien yhteyteen. Pääosa soikeista röykkiöistä on halkaisijaltaan 5–9 metriä (suurimpien halkaisija 15 m luokkaa) ja korkeudeltaan alle 1 metrin (korkeimmat 1,5 m). Kalmistossa on kuusi kuppikiveä, joista kolme sijaitsee fyysisesti röykkiössä. Yhdessä kuppikivessä on noin 30 kuppia, muissa 1–3 kuppia. Kalmisto jatkuu tien toiselle puolelle Etu-Saari nimisenä muinaisjäännöskohteena, joka ajoittuu kaivauslöytöjen perusteella merovingi- ja viikinkiaikaan.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Hyvin säilynyt ja laaja kuppikiviä sisältävä röykkiökalmisto, joka on osa jo muilta osin tutkittua rautakautista kalmistoa. Hyvin säilyneellä kohteella on runsaasti tutkimuspotentiaalia. Kohteen ympäristö tukee sen ymmärtämistä.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Taka-Saari tien vasemalla puolella. Oikealla osittain tuhoutunut/tutkittu Etu-Saaren rautakautinen kalmisto. Tampereen museot. CC BY 4.0 Kreetta Lesell 22.5.2020