VASA
Tervajoen ryhmä

Namn: Tervajoen ryhmä
Typ: gravplatser  gravrösen; boplatser ;
Datering: järnålder äldre romersk tid;järnålder yngre romersk tid;järnålder folkvandringstid;

Över hundra gravrösen från järnåldern, vilka förekommer i grupper på de bredvidliggande backarna som kantar åkrarna. Rösestorlekarna varierar från några meter till så gott som tio meter. Objektet har en lång forskningshistoria och de utforskade rösena är utifrån föremålen daterade i huvudsak till den yngre romerska tiden och folkvandringstiden. De rika artefakterna omfattar järnföremål (spjutspetsar, knivar, pilspetsar, bronsföremål (spännen, arm- och halsringar och fragment av sådana) och benföremål (pilspetsar, bitar av oidentifierade föremål) samt glaspärlor. I närheten av rösena har flera boplatser påträffats i små områden som röjts från stenar.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ett exceptionellt stort, tätt och mångsidigt gravfälts- och boplatsobjekt från mellersta järnåldern. Österbottens största kända rösegravfält är också ett av de mest nordliga gravfälten från den tidiga och mellersta järnåldern i hela Finland.

Kuva:  Petro Pesonen 2007  Kuva:  Petro Pesonen 2007  Kuva: Tervajoenryhmä Teija Tiitinen 8.6.2020  Kuva: Tervajoenryhmä Teija Tiitinen 8.6.2020