KALAJOKI
Hiidenlinna

Namn: Hiidenlinna
Typ: boplatser  bostadsgropar; stenkonstruktioner  jättekyrkor; stenkonstruktioner  rösen;
Datering: stenålder neolitisk;

Avorakkaan raivattu neoliittiselle kivikaudelle ajoittuva jätinkirkko, jonka ympärysvallirakenne on kooltaan noin 30 x 50 metriä. Ympärysvallissa on aukot jokaisen sivun keskiosissa. Vallien sisäpuolella ja lyhyiden päätyjen ulkopuolella on kivikkoon raivattuja asumuspainanteita ja röykkiömäisiä keskuskuopparakenteita.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Omaleimainen avorakkaan rakennettu jätinkirkkokohde, jossa on runsaasti rakenteita sekä jätinkirkon ympärysvallin sisä- että ulkopuolella. Kohde on pääosin hyvin säilynyt. Sen eteläpuolella sijaitsevan rinteen vanha maa-aineksen otto alue ei juuri häiritse kohteen sijoittumisen ymmärtämistä.

Kuva: Kalajoki Hiidenlinna. Rakkakivikkoon tehty ympärysvalli. Kuvassa keskellä etualalla länsipäädyn porttiaukko. Vallin sisälle jäävät kivirakenteet eivät juuri erotu kuvasta. Kuvattuna kohti koillista. Teemu Mökkönen 28.5.2020  Kuva: Kalajoki Hiidenlinna. Rakkakivikkoon tehty ympärysvalli on leveimmillään eteläreunalla, rakan korkeimmalla kohdalla. Kuvassa vasemmalla kolmiomittaustornin jäänteet. Kuvattuna kohti kaakkoa. Teemu Mökkönen 28.5.2020  Kuva: Kalajoki Hiidenlinna. Rakassa on erilaisia kivirakenteita. Kuvassa etualalla röykkiömäinen keskuskuopparakenne ympärysvallin sisältä keskiosista. Kuvattuna kohti pohjoista. Teemu Mökkönen 28.5.2020