ULEÅBORG
Vepsänkangas

Namn: Vepsänkangas
Typ: boplatser ;
Datering: stenålder neolitisk;

Pohjois-Pohjanmaan vanhimpia keraamisen kivikauden asuinpaikkoja. Kohteen Sär1 -tyyppinen keramiikka ajoittuu 5200–5000 eaa. Kohdetta tutkittu useaan otteeseen. Hiekanotto on tuhonnut noin kolmanneksen laajasta asuinpaikka-alueesta. Merkittävä kohde tutkittaessa saviastioiden valmistustaidon leviämistä Pohjois-Eurooppaan.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Laaja ja tutkimuksellisesti merkittävä neoliittisen kivikauden alun asuinpaikka, jonka säilyneet osat ovat hyvin säilyneitä. Asuinpaikan sijainti suohon viettävän terassin päällä helpottaa hahmottamaan asutuksen aikaista sijaintia veden äärellä.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Oulu Vepsänkangas. Asuinpaikka-alueetta suohon raujautuvalla tasaisella hiekkakankaalla. Kuvassa vasemmalla muinaista rantatörmää. Oikealla aluetta tuhonnut hiekkakuoppa, jonka reunoilla laajimmat kaivauslueet ovat sijainneet. Kuvattu kohti etelää. Teemu Mökkönen 19.8.2020  Kuva: Oulu Vepsänkangas. Asuinpaikka-aluetta tasaisella hiekkakankaalla asuinpaikan eteläosassa. Oikealla rantotörmää, joka viettää suohon. Kuvattuna kohti pohjoista. Teemu Mökkönen 19.8.2020