HOLLOLA
Kapatuosia

Namn: Kapatuosia
Typ: försvarsverk  fornborgar; boplatser ;
Datering: järnålder korstågstid;medeltida;stenålder mesolitisk;

Harjumäen tasaisella laella sijaitseva rautakauden lopun ja keskiajan alun linnavuori, jonka paikalla on ollut asutusta myös mesoliittisen kivikauden loppupuolella. Rautakauden löydöt ajoittuvat pääosin ristiretkiajalle. Laelta on löytöinä lasihelmiä, kupurasoljen katkelma ja rautakautista keramiikkaa. Rinteen puolelta on löydetty 336 hopearahaa tai niiden katkelmaa sisältänyt kätkölöytö (aikaisin kätköaika vuoden 1068 jaa. jälkeen). Laelta on lisäksi tutkittu hiiltyneitä rautakautisia puurakenteita. Mesoliittisen kivikauden löydöissä on runsaasti kvartsista tehtyjä poikkiteräisiä nuolenkärkiä.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Yksi Päijät-Hämeen tunnetuimmista arkeologisista kohteista, joka sijaitsee Hollolan kirkonkylän rikkaassa ja monimuotoisessa kulttuuriympäristössä. Harvinainen linnavuori, jonka laella ollut toimintaa sekä mesoliittisella kivikaudella että rautakauden ja keskiajan taitteessa.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Näkymä Kapatuosia linnavuorelta lounaaseen kohti päijät-hämäläistä kulttuurimaisemaa. Lentokuva Valas Oy 2001  Kuva: Kapatuosian linnavuori. Etelästä. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Hannu Takala 15.11.2020