PEDERSÖRE
Esse-Svedjebacken

Namn: Esse-Svedjebacken
Typ: stenkonstruktioner  jättekyrkor; stenkonstruktioner  rösen;
Datering: stenålder neolitisk;bronsålder;

En jättekyrka från neolitikum, med två inre kallmurade ringvallar i sten (de yttre måtten är 48 x 34 m). Storleken på den inre ringvallen är cirka 20,5 x 10,5 meter. Vallarnas höjd är cirka 1,5 meter. Ingångsöppningar i bägge ringar i den nordöstliga ändan, i den nordvästra delen enbart i den innersta ringen. I ringvallarna finns det mellan tio och tjugo förvaringsgropar (diametrar på 1–4 m) och utanför den yttersta vallen finns det ytterligare fyra stenrösen med centralgropar. Objektet är ett av Österbottens tydligaste och bäst bevarade jättekyrkor. Utanför jättekyrkan har kvartsslag hittats.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ett välbevarat och mäktigt jättekyrkoobjekt med mångsidiga konstruktioner. Objektet finns i en landskapsmässigt intakt omgivning och det har stor forskningspotential.

visa/dölj Allmänhet eller sällsynthet: allmänhet eller sällsynthet är inte betydelsefull egenskap
Kuva: Jätinkirkon ulkovallissa olevia kuoppia. Kaisa Lehtonen 2008  Kuva: Jätinkirkon ulkovallissa olevia kuoppia. Kaisa Lehtonen 2008  Kuva: Jätinkirkko. Lännestä. Sirkka-Liisa Seppälä 25.5.2009  Kuva: Pohjanmaan museo. CC BY 4.0 Pentti Risla 29.6.2009