LAITILA
Hautvuori

Nimi: Hautvuori
Tyyppi: puolustusvarustukset  muinaislinnat; taide, muistomerkit  kaiverrukset;
Ajoitus: pronssikautinen;rautakautinen esiroomalainen aika;historiallinen 1900-luku;

Pinnanmuodoiltaan poikkeuksellinen pronssi- ja rautakauden taiteeseen ajoittuva linnavuori, joka muodostuu kahdesta kalliomäestä. Pohjoisempi mäki on ollut loivalta sivulta vallitettu, ja paikanna näkyy 22 metriä pitkä kivivalli. Muut sivut ovat luontaisesti jyrkkiä. Käyttöaikanaan linnavuori on sijainnut saaressa. 1900-luvun alun tutkimuksissa paikalta on löydetty pronssikauteen tai esiroomalaiseen rautakuteen ajoittua löytöjä, kivetty tulisija ja kulttuurikerroksia. Kohde on Suomen vanhimpia linnavuoria.

Suomen vanhimpia linnavuoria, jotka ovat hyvin harvinaisia.

Kuva: Linnavuorelle johtava polku etelästä. Teija Tiitinen 8.7.2008  Kuva: Läntisemällä kalliolla oleva vallin perusta etelästä. Teija Tiitinen  Kuva: Läntisemmällä kallioalaueella oleva halkeama. Teija Tiitinen  Kuva: Läntisempi kallioalue kuvattuna itäisemmän laelta. Teija Tiitinen