SODANKYLÄ
Juikenttä

Nimi: Juikenttä
Tyyppi: asuinpaikat  kentät (gieddi);
Ajoitus: rautakautinen;keskiaikainen;varhaismetallikautinen;

Sompiojärven etelärannalla soiden ympäröimällä moreenisaarekkeella sijaitseva vanha Sompion lapinkylän paikka (laajuus 50 x 100 m), jota asutettiin vuotuiskierrossa keväisin ja syksyisin. Paikka on ollut asuttuna ensimmäisen kerran varhaismetallikaudella (radiohiiliajoitukset 890–540 eaa.) ja toisen kerran rautakauden lopulta keskiajalle ja uuden ajan alkuun. Lapinkylän käyttö on päättynyt 1600-luvun puoliväliin mennessä, eli samoihin aikoihin alueen kristillistymisen kanssa.
Paikalla on viisi reunavallillista kodanpohjaa ja erillisiä liesiä. Kohteesta on tutkittu kaivauksin noin viidesosa. Löydöissä on runsaasti arkipäiväisiä esineitä (metallisia vyön osia, neuloja, sormuksia, sarviesineitä), mutta myös tuontitavaroita (1400–1500-lukujen venäläiset kirveet ja pohjoissaksalaiset pöytäveitset).

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Merkittävä keskiajalla ja uuden ajan alussa käytössä ollut metsäsaamelaisten talvikylän paikka. Pitkään käytetty kohde on hyvin säilynyt, vaikka alueen soistuminen on nopeutunut Lokan tekoaltaan aiheuttaman veden pinnan nousun myötä.

Kuva: Juikentän asuinpaikka-alue puuston kohdalla, moreeniharjanteella. Jarmo Kankaanpää 1986