VARK tieto 15.6.2023: |
Nimi: |
Guivin laki |
Tyyppi: |
kultti- ja tarinapaikat seidat;
|
Ajoitus: |
historiallinen;
|
|
Pyhän tunturin laella sijaitseva uhriluola, seita. Kyseessä on suuren kiven alle muodostunut luontainen luola, jota on kyljiltä rajattu kylmämuurauksella. Luolassa on vihertyneitä ja halkeilleita peuran tai poron sarvia. Paikalla tiedetään olleen ainoan nykyisin tunnetun luolan lisäksi viisi uhriluolaa tai -onkaloa, mutta näitä ei ole kyetty enää paikallistamaan. |
|
Kohteen tiedot muinaisjäännösrekisterissä |
|
VARK-VALINNAN PERUSTELUT |
Kuuluisa pyhä tunturi, jonka lakialueella on säilynyt palvospaikkana käytetty luolamainen onkalo. |
|
Kulttuurihistoriallinen merkittävyys: hyvin merkittävä |
Arvio perustuu siihen, miten hyvin kohde ilmentää aikakautensa ilmiöitä, vaiheita ja tapahtumia. Arvioinnin pohjana on ollut kohteesta tai sen edustamasta ilmiöstä saatu tutkimustieto.
|
|
Tutkimuksellinen arvo: potentiaalia melko paljon |
Kohteen tutkimuksellinen arvo perustuu sen tutkimuspotentiaaliin sekä jo saadun että edelleen saatavissa olevan tiedon perusteella.
|
|
Yleisyys tai harvinaisuus: jokseenkin yleinen tai harvinainen |
Arvio kohdetyypin alueellisesta yleisyydestä tai harvinaisuudesta perustuu olemassa olevaan arkisto- ja kirjallisuusaineistoon.
|
|
Arkeologinen monimuotoisuus: monimuotoisuutta on niukasti |
Arvio perustuu kohteesta havaittavien ilmiöiden runsauteen tai pitkään historialliseen jatkuvuuteen. |
|
Ympäristö ja maisema: ympäristössä ja maisemassa on kohteen ymmärtämistä tukevia elementtejä |
Arvio perustuu kohteen ja sen sijaintiympäristön vuorovaikutukseen eli siihen, miten hyvin kohteen ympäristö tukee arkeologisen kohteen ymmärrettävyyttä. Merkittävyys saattaa lisääntyä, jos kohde sijaitsee valtakunnallisesti merkittävässä rakennetusta ympäristössä (RKY) tai valtakunnallisella maisema-alueella tai perinnebiotooppialueella.
|
|
Säilyneisyys: melko hyvin säilynyt |
Arvio perustuu kohteen havaittavissa olevien ominaispiirteiden säilyneisyyteen. Myös tutkittu kohde on voitu arvioida hyvin säilyneeksi, jos se on laadukkaasti ennallistettu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|