VARK tieto 15.6.2023: |
Nimi: |
Laaksolahden - Dalsvikin (Strandbackan) louhos |
Tyyppi: |
raaka-aineen hankintapaikat louhokset;
|
Ajoitus: |
historiallinen;
|
|
Historiallisen ajan kalkkikivilouhos, jonka säilynyt päälouhosalue on noin 60 metriä pitkä, 30 metriä leveä ja 4 metriä syvä. Kalkkilouhoksen lähellä on ollut kalkinpolttouuni, jota ei ole paikannettu maastossa. Louhoksen käytön alku ajoittuu mahdollisesti 1400-luvun lopulle Espoon kirkon rakennusaikaan, ja viimeisimmät tiedot louhinnasta ovat vuodelta 1904. |
|
Kohteen tiedot muinaisjäännösrekisterissä |
|
VARK-VALINNAN PERUSTELUT |
Pääkaupunkiseudulla harvinainen kohdetyyppi, jolla ollut hyvin pitkä käyttöaika. |
|
Kulttuurihistoriallinen merkittävyys: hyvin merkittävä |
Arvio perustuu siihen, miten hyvin kohde ilmentää aikakautensa ilmiöitä, vaiheita ja tapahtumia. Arvioinnin pohjana on ollut kohteesta tai sen edustamasta ilmiöstä saatu tutkimustieto.
|
|
Tutkimuksellinen arvo: potentiaalia melko paljon |
Kohteen tutkimuksellinen arvo perustuu sen tutkimuspotentiaaliin sekä jo saadun että edelleen saatavissa olevan tiedon perusteella.
|
|
Yleisyys tai harvinaisuus: erittäin harvinainen tai yleinen |
Arvio kohdetyypin alueellisesta yleisyydestä tai harvinaisuudesta perustuu olemassa olevaan arkisto- ja kirjallisuusaineistoon.
|
|
Arkeologinen monimuotoisuus: monimuotoisuutta on niukasti |
Arvio perustuu kohteesta havaittavien ilmiöiden runsauteen tai pitkään historialliseen jatkuvuuteen. |
|
Ympäristö ja maisema: ympäristössä ja maisemassa on kohteen ymmärtämistä tukevia elementtejä |
Arvio perustuu kohteen ja sen sijaintiympäristön vuorovaikutukseen eli siihen, miten hyvin kohteen ympäristö tukee arkeologisen kohteen ymmärrettävyyttä. Merkittävyys saattaa lisääntyä, jos kohde sijaitsee valtakunnallisesti merkittävässä rakennetusta ympäristössä (RKY) tai valtakunnallisella maisema-alueella tai perinnebiotooppialueella.
|
|
Säilyneisyys: hyvin säilynyt |
Arvio perustuu kohteen havaittavissa olevien ominaispiirteiden säilyneisyyteen. Myös tutkittu kohde on voitu arvioida hyvin säilyneeksi, jos se on laadukkaasti ennallistettu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|