PUUMALA, Ruokolahti
Kukonharjun kanava

Nimi: Kukonharjun kanava
Tyyppi: kulkuväylät  kanavat;
Ajoitus: historiallinen 1700-luku;

Kukonharjun kanava kuuluu vuosina 1792–1798 kenraali Aleksandr Suvorovin johdolla Saimaalle rakennettuihin kanaviin, jotka mahdollistivat Saimaan laivaston pääsyn vesistön eri osiin. Se on tuolloin rakennetuista neljästä kanavasta pisin (pituus 700 m) ja parhaiten säilynyt. Laajalle alueelle kanavan reunoilla levittäytyneen kanavayhdyskunnan rakennukset jäivät pois käytöstä 1800-luvun puoliväliin mennessä. Paikalla on nähtävissä rakennuksen pohjia, latomuksia, kuoppia ja veden alla säilyneitä puu- ja kivirakenteita.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Rakentamattomalla alueella sijaitsevat 1700-luvun lopussa rakennettu kanava ja siihen liittyvä jo 1800-luvun puoliväliin mennessä autioitunut kanavayhdyskunta muodostavat kaikin puolin hyvin säilyneen kohteen, jolla on runsaasti tutkimuspotentiaalia.

Kuva:  Hannu Vallas 2003  Kuva: Kukonharjun kanavan on rakennettu 1790-luvulla kenraali Suvorovin johdolla. Kanavan eteläosaa, kuvattu pohjoiskoillisesta. Helena Ranta 7.10.2021  Kuva: Kukonharjun kanava, reunakiveystä kanavan länsireunassa lähellä eteläistä kanavan suuta. Helena Ranta 7.10.2021  Kuva: Puurakenteita kanavan itärannalla, lähellä eteläistä suuta, kuvattu koillisesta. Helena Ranta 7.10.2021