LOVIISA
Loviisan maalinnoitus

Nimi: Loviisan maalinnoitus
Tyyppi: puolustusvarustukset  linnoitukset;
Ajoitus: historiallinen 1700-luku;

Loviisan maalinnoitusta rakennettiin pääosin 1747–1756. Sen oli tarkoitus toimia Svartholman linnoitusten kanssa etuvartiona Venäjää vastaan. Päälinnoituksen osalta rakennustyöt eivät kuitenkaan edenneet juuri maavalleja ja perustuksien kaivamista pitemmälle. Kivestä rakennettiin lopulta ainoastaan kaupungin Harjun sarvilinnoitus ja bastionit Rosen ja Ungern. Linnoituksen itäosa on välttynyt uudemmalta rakennustoiminnalta.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Loviisan maalinnoitus ilmentää ainutlaatuisella tavalla eurooppalaisen 1700-luvun linnoitusrakentamisen soveltamista Suomen ilmastoon ja rannikon maantieteellisiin olosuhteisiin.

Kuva: Ilmakuva linnoituksesta Hannu Vallas 21.8.2003  Kuva: Linnoituksen vallia Veli-Pekka Suhonen 21.8.2003  Kuva: Linnoituksen vallia Johanna Nordman 23.4.2008  Kuva: Bastion Rosen Soile Tirilä 15.9.2010