KITEE
Hiidenniemi

Nimi: Hiidenniemi
Tyyppi: asuinpaikat ;
Ajoitus: rautakautinen viikinkiaika;varhaismetallikautinen;kivikautinen neoliittinen;

Hiidenniemen kärjessä sijaitsevalla asuinpaikka, jolla on ollut asutusta kivikaudelta varhaismetallikaudelle (noin 3900–300 eaa.) ja myöhemmin vielä rautakaudella merovingi- ja viikinkiaikana (800–900-luvut jaa.). Nykyisen niemen kärki on ollut ilmeisesti aiemmin saarena. Entisen saaren erottaneen matalan salmen paikalla on kosteikko, josta on löydetty varhaismetallikaudelle ajoittuvia (noin 900 eaa. ja 300 eaa.) puurakenteita.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Poikkeuksellisen pitkän ajanjakson, peräti 4–5 vuosituhannen aikana käytössä ollut asuinpaikka, jonka kosteikko-osassa on säilynyt puurakenteita pronssi- ja rautakauden taitteesta. Kyseessä on harvinainen kohdetyyppi, jossa normaalisti täysin tuhoutunut esihistoriallinen puuaines ja -esineet ovat yhä säilyneenä.

Kuva: Tutkittavaa tielinjaa, kuvattu koillisesta. Simo Vanhatalo 2009  Kuva: Hiidenniemi. Etualan kosteikosta on löydetty ajanlaskun taitteen molemmin puolin ajoittuvia varhaismetallikautisia puurakenteita. Kuivan maan asuinpaikka-alueelta (kuvassa vastarannalla, oikealla) on löytöjä kivikaudelta aina viikinkiajalle saakka. Teemu Mökkönen 26.8. 2019