KUOPIO
Mustalähde

Nimi: Mustalähde
Tyyppi: kultti- ja tarinapaikat  lähteet;
Ajoitus: historiallinen;

Pienen supan pohjalla sijaitseva lähde (halkaisija noin 20 m, syvyys 20 cm), johon pohjavesi pulppuaa useassa kohtaa. Lähde on toiminut uhripaikkana 1900-luvulle saakka. Siitä on otettu pesuvettä sairauksien parantamiseen ja maksettu vesi vuolemalla hopeaa lähteeseen.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Kultti- ja tarinapaikka, joka on liitettävissä suoraan historialliseen toimintaan ja taltioituun kansanperinteeseen. Kohdetta ei ole tutkittu arkeologisesti.

Kuva: Pekka Rissanen vuolee Mustaan lähteeseen ruumiilta saatua hopeaa maksuksi ostamastaan vedestä Ahti Rytkönen toukokuu 1927  Kuva: Mustalähteen alue kuvattuna kohti pohjoista. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. CC BY 4.0 Tytti Räikkönen 22.9.2020  Kuva: Mustalähde kuvattuna kohti itää kohdasta, josta lähde pulppuaa ja lähtee juoksemaan kohti Kalapuroa. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. CC BY 4.0 Tytti Räikkönen 22.9.2020