HAMINA
Vehkalahden kaupunki ja Haminan linnoitus

Nimi: Vehkalahden kaupunki ja Haminan linnoitus
Tyyppi: asuinpaikat  kaupungit; puolustusvarustukset  linnoitukset;
Ajoitus: historiallinen 1600-luku;keskiaikainen;historiallinen 1700-luku;historiallinen 1800-luku;

Vuonna 1653 perustetun Vehkalahden kaupungin paikalle rakennettiin 1720-luvulla Haminan linnoituskaupunki. 1600-luvun suunnitellun kaupunkialueen sijainti tunnetaan, mutta historiallisesti ei ole tiedossa, kuinka suuri osa korttelialueista oli rakennettuna. 1720-luvulla rakennettua bastionilinnoitusta täydennettiin 1800-luvun alussa kaponieeririntamalla. Alueen tutkimuksissa on löydetty muun muassa aiemmin tuntematon 1700-luvulle ajoittuva kirkko hautausmaineen. Samalla alueella on sijainnut myös keskiaikaista kyläasutusta, ja sijaitsee yhä Vehkalahden keskiaikainen kirkko.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
1600-luvun Vehkalahden kaupungista ei ole enää jäljellä mitään maanpäälle näkyvää. Alueella sijaitsee keskiaikainen kirkko hautausmaineen ja eurooppalaisittain harvinainen ympyräkaavaan rakennettu 1700-luvun Haminan linnoituskaupunki. Kohde on monipuolinen ja ainutlaatuinen, vaikka 1700-lukua vanhemmat löydöt ovat toistaiseksi jääneet tutkimuksissa niukoiksi.

Kuva: Haminan kaupunkia kuvattuna koillisesta, Bastionin yläpuolelta. Vesa Laulumaa 24.1.2019  Kuva: Haminan linnoitus, Lappeenrannan bastioni Helena Ranta 8.5.2019  Kuva: Haminan linnoitus, Lappeenrannan bastioni Helena Ranta 8.5.2019  Kuva: Haminan linnoitus, Lappeenrannan bastioni Helena Ranta 8.5.2019