KUOPIO
Helvetinhaudanpuro

Nimi: Helvetinhaudanpuro
Tyyppi: asuinpaikat ;
Ajoitus: kivikautinen mesoliittinen;

Muinaisen rantatörmän päällä sijaitseva varhaisen mesoliittisen kivikauden asuinpaikka, jonka löydöt tulivat päivänvaloon metsän äestyksen myötä. Paikalla tehdyissä kaivauksissa on löytynyt kvartsiesineitä ja -iskoksia, pii-iskos, palanutta luuta ja kaksi alasinkiveä. Palaneesta luusta saatu radiohiiliajoitustulos ajoittaa asuinpaikan noin 8500 eaa. Kohde kuuluu harvalukuisiin Suomen vanhimpien asuinpaikkojen joukkoon. Asuinpaikka on sijainnut Itämeren altaan varhaisvaiheen, Ancylusjärven rannalla. Asuinpaikasta ei ole nähtävissä merkkejä maan pinnalle.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Pohjois-Savon vanhin asuinpaikkakohde on merkittävä osa koko Suomen jääkauden jälkeisiä pioneerivaiheen asuinpaikkoja.

Kuva: Helvetinhaudanpuron pienialainen varhaiselle esikeraamisen kivikauden asuinpaikka sijaitsee nykyisin mäntytaimikossa muinaisen rantatörmän päällä. Vanhasta asuinpaikasta ei näy maan pinnalle mitään merkkejä. Teemu Mökkönen 19.6.2019  Kuva: Helvetinhaudanpuron asuinpaikan muinainen rantatörmä on suhteellisen jyrkkä, ja se erottuu heinikon seasta. Teemu Mökkönen 19.6.2019