VAASA
Öjberget

Nimi: Öjberget
Tyyppi: asuinpaikat ;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;pronssikautinen;

Pieni kivikauden lopulle tai pronssikauden alkuun ajoittuva leiripaikka, joka sijaitsee siirtolohkareen reunalipan alla pienessä puoliluolassa. Paikalla on tulenpidon merkkejä, ja kaivauksissa paikalta löydettiin palanutta luuta ja kivikirveen tai -taltan teräkatkelma. Palaneen luun radiohiiliajoitus ajoittaa leiripaikan kivi- ja pronssikausien taitteeseen (1950–1685 eaa.). Käyttöaikana leiri on sijainnut saaressa.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Aikoinaan merellisessä ympäristössä siirtokiven lipan alla sijainnut kivi- tai pronssikauden leiripaikka.

näytä/piilota Tutkimuksellinen arvo: potentiaali on vähäinen
Kuva: Öjbergetin tilapäisasumus luoteesta. Teija Tiitinen 4.5.2021  Kuva: Öjbergetin tilapäisasumus lännestä. Teija Tiitinen 4.5.2021  Kuva: Luolamaisen tilan ”kattoa”, jossa on näkyvillä tulenpidon jälkiä. Teija Tiitinen 4.5.2021  Kuva: Öjbergetin pohjoispuolella olevaa muinaisrantaa, jossa laajojen raivausten jäljet näkyvissä. Teija Tiitinen 4.5.2021