SOTKAMO, Valtimo
Maanselän kivi

Nimi: Maanselän kivi
Tyyppi: kivirakenteet  rajamerkit;
Ajoitus: historiallinen 1500-luku;

Perimätiedon mukaan Täyssinän rauhan (1595) rajakivi, johon viittaavat myös kiveen hakatut Ruotsin (kolme kruunua) ja Venäjän (risti) valtakuntien merkit. Kiveen hakatut vuosiluvut (16?80, 1684, 1767) nimikirjaimineen liittyvät läänien rajankäyntiin. Kivessä on myös muita merkintöjä, joiden kaikkien merkitys ei ole tiedossa. Kivi on myös nykyisin Kainuun ja Pohjois-Karjalan maakuntien rajakivi.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Täyssinän rauhaan (1595) liitetty kookas rajakivi, joka on toiminut läänien ja maakuntien välisenä rajakivenä 1600-luvulta alkaen.

Kuva: Sotkamon Maanselän rajakivi sijaitsee UKK-vaellusreitin varrella. Kiven vierellä on levähdyspaikka ja kivestä kertova opastaulu. Teemu Mökkönen 3.10.2019  Kuva: Suurin osa Maanselän kiven hakkauksista sijaitsee kivien länsireunalla. Hakkauksia on myös kiven päällä, jonne on rakennettu puiset portaat. Teemu Mökkönen 3.10.2019  Kuva: Osa Maanselän kiven länsikyljen hakkauksista erottuu selvästi, kuten keskellä näkyvät kolmen kruunua ja vuosiluku 1684. Teemu Mökkönen 3.10.2019