VARK tieto 15.6.2023: |
Nimi: |
Ala-Paastonjärvi |
Tyyppi: |
työ- ja valmistuspaikat viljelyröykkiöt;
|
Ajoitus: |
historiallinen;
|
|
Vähintään 60 viljelyröykkiöitä, jotka sijaitsevat noin 200 x 200 metrin laajuisella alueella järven läheisellä moreeniharjanteella. Osa röykkiöstä muodostaa kiviaitoja. Alueella on myös rakennuksen kivijalka (koko 3 x 4 m) ja kaksi todennäköistä pyynti- tai kellarikuoppaa. Paikalla on ollut rakennus vielä 1800-luvulla. |
|
Kohteen tiedot muinaisjäännösrekisterissä |
|
VARK-VALINNAN PERUSTELUT |
Hyvin säilyneet viljelyröykkiöt ja alueen muut maatalouteen liittyvät rakenteet muodostavat ympäristössään hienon elinkeinohistoriallisen kokonaisuuden. |
|
Kulttuurihistoriallinen merkittävyys: hyvin merkittävä |
Arvio perustuu siihen, miten hyvin kohde ilmentää aikakautensa ilmiöitä, vaiheita ja tapahtumia. Arvioinnin pohjana on ollut kohteesta tai sen edustamasta ilmiöstä saatu tutkimustieto.
|
|
Tutkimuksellinen arvo: potentiaalia melko paljon |
Kohteen tutkimuksellinen arvo perustuu sen tutkimuspotentiaaliin sekä jo saadun että edelleen saatavissa olevan tiedon perusteella.
|
|
Yleisyys tai harvinaisuus: jokseenkin yleinen tai harvinainen |
Arvio kohdetyypin alueellisesta yleisyydestä tai harvinaisuudesta perustuu olemassa olevaan arkisto- ja kirjallisuusaineistoon.
|
|
Arkeologinen monimuotoisuus: monimuotoisuutta on niukasti |
Arvio perustuu kohteesta havaittavien ilmiöiden runsauteen tai pitkään historialliseen jatkuvuuteen. |
|
Ympäristö ja maisema: ympäristössä tai maisemassa on vieraita elementtejä tai vaurioita |
Arvio perustuu kohteen ja sen sijaintiympäristön vuorovaikutukseen eli siihen, miten hyvin kohteen ympäristö tukee arkeologisen kohteen ymmärrettävyyttä. Merkittävyys saattaa lisääntyä, jos kohde sijaitsee valtakunnallisesti merkittävässä rakennetusta ympäristössä (RKY) tai valtakunnallisella maisema-alueella tai perinnebiotooppialueella.
|
|
Säilyneisyys: hyvin säilynyt |
Arvio perustuu kohteen havaittavissa olevien ominaispiirteiden säilyneisyyteen. Myös tutkittu kohde on voitu arvioida hyvin säilyneeksi, jos se on laadukkaasti ennallistettu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|