VAASA
Vanha Vaasa

Nimi: Vanha Vaasa
Tyyppi: asuinpaikat  kaupungit; kirkkorakenteet  kirkonpaikat;
Ajoitus: historiallinen 1600-luku;keskiaikainen;historiallinen 1700-luku;historiallinen 1800-luku;

Vanha Vaasan (Mustasaaren kylä) alue on todennäköisesti ollut Pohjanmaan keskus viimeistään 1200-luvulta lähtien. Kaupungin länsipuolella sijaitseva Korsholman linna perustettiin ilmeisesti 1300-luvulla ja Pyhälle Marialle omistettu kivikirkko rakennettiin 1500-luvun alussa. Kivikirkkoa edelsi kuitenkin noin 200 vuotta kestänyt puukirkkovaihe. Vaasan kaupunki perustettiin vuonna 1606 Korsholman linnan ja kirkon väliselle alueelle. Kaupunkialue paloi vuonna 1852, jonka jälkeen kaupunki siirrettiin nykyiselle paikalleen meren rantaan.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Suomen oloissa harvinainen 1800-luvun tulipalon jälkeen pois siirretty ja autioitunut 1600-luvulla perustettu kaupunki. Alueella on näyttäviä rakenteita. Hylätyn kaupungin alueella sijaitseva kirkon raunio lähiympäristöineen on Suomen parhaiten säilynyt kaupunkiarkeologinen alue.

Kuva: Vanha Vaasa Teija Tiitinen 8.6.2020  Kuva: Vanha Vaasa Teija Tiitinen 8.6.2020  Kuva: Vanha Vaasa Teija Tiitinen 8.6.2020  Kuva: Vanha Vaasa Teija Tiitinen 8.6.2020