KOKEMÄKI
Pyhän Marian kirkon paikka

Nimi: Pyhän Marian kirkon paikka
Tyyppi: kirkkorakenteet  kirkonpaikat;
Ajoitus: keskiaikainen;historiallinen Vaasa-aika 1523–1617;historiallinen suurvalta-aika 1617–1721;historiallinen vapauden aika ja kustavilainen aika 1721–1809;

Keskiaikainen kirkonpaikka sijaitsee pienellä mäellä. Paikalla on kivinen sakaristorakennus (rakennettu 1550-luvulla) ja yhä käytössä oleva hautausmaa. Mäki on ollut aiemmin saari Kokemäenjoessa. Kirkonpaikka on yksi Manner-Suomen vanhimmista, ja se on ollut olemassa viimeistää 1200-luvun puolivälissä. Kirkonpaikan on arvioitu palautuvan jopa 1000-luvulle. Sakariston vierellä sijainnut puukirkko paloi 1640, ja paikalle rakennettiin uusi kirkko, mutta paikka hylättiin kirkonpaikan siirryttyä joen toiselle puolelle 1770-luvulla. Aiempien kirkkojen perustukset näkyvät yhä maastossa, ja vanhimmat hautaukset ovat sijainneet kirkon lattian alla.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Manner-Suomen varhaisimpien seurakuntien kirkonpaikka, joka on hylätty 1700-luvun lopulla. Kirkonpaikka, ja sen alla sijainneet hautaukset, ovat ainutlaatuinen kohde varhaiskeskiaikaisen kristillistymisen tutkimiselle. Kohdetta ei ole tutkittu arkeologisesti, ja sillä on suuri tutkimuspotentiaali.

Kuva: Keskiaikainen kivisakaristo lounaasta. Teija Tiitinen 27.4.2021  Kuva: Kivisakaristo pohjoisesta. Teija Tiitinen 27.4.2021  Kuva: Kivisakariston ja kivikellarin välillä oleva rako. Teija Tiitinen 27.4.2021  Kuva: Sakariston pohjoisseinän ikkunat. Teija Tiitinen 27.4.2021