LAPPEENRANTA
Lappeenrannan linnoitus ja vanha asemakaava-alue

Nimi: Lappeenrannan linnoitus ja vanha asemakaava-alue
Tyyppi: asuinpaikat  kaupungit; kirkkorakenteet  kirkonpaikat; hautapaikat hautausmaat; puolustusvarustukset  linnoitukset;
Ajoitus: historiallinen 1500-luku;historiallinen 1600-luku;historiallinen 1700-luku;historiallinen 1800-luku;

Lappeenrannan kaupunki perustettiin Saimaaseen pistävälle niemelle vuonna 1649. Niemen länsirannalla sijaitsi aiemmin viipurilaisten markkinapaikka ja niemen eteläosassa Lappeen kirkko ja kirkkotarha. Vanha kaupunkialue on jäänyt pääosin 1720–1740-luvuilla ja 1790-luvun alussa rakennetun linnoituksen sisäpuolelle ja vallien alle. Uusi kaupunkialue rakentui nykyisen keskustan paikalle linnoituksen ulkopuolelle 1830-luvulta alkaen.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Monipuolinen kaupunki- ja linnoitusarkeologinen kohde. Kerrostumiltaan todennäköisesti parhaiten säilynyt Sisä-Suomen 1600-luvulla perustettu kaupunki.

Kuva: Lappeenrannan linnoitusniemi pistää Saimaaseen. P. O. Welin 1970  Kuva: Viipurin portti Lappeenrannan linnoituksessa. Minna Pesu 2008  Kuva: Lappeenrannan linnoitus. Linnoituksen länsirinnettä syksyllä 2005 tehtyjen korjaustöiden aikana. Soile Tirilä 2005  Kuva: Lappeenrannan linnoitus Helena Ranta 30.11.2012