RAAHE
Raahen vanha asemakaava-alue

Nimi: Raahen vanha asemakaava-alue
Tyyppi: asuinpaikat  kaupungit;
Ajoitus: historiallinen;

Raahen kaupunki perustettiin vuonna 1649 aiemmalle markkinapaikalle. Vanha kaupunkialue on yhä vanhaa puutalovaltaista kaupunkialuetta, jolla kulttuurikerrokset ovat todennäköisesti hyvin säilyneitä. Nuorempi, ehkä noin 1940-luvulta alkaen tapahtunut rakentaminen on todennäköisesti tuhonnut osan vanhan kaupunkialueen maanalaisista kerrostumista. Kaupungin ruutuasemakaava seuraa yhä nykyisin suurimmaksi osaksi kaupunkia perustettaessa suunniteltua rakennetta.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Vanhan kaupunkialueen asemaakaava seuraa yhä alkuperäistä ruutuasemakaavaa, minkä seurauksena kulttuurikerrokset ovat oletettavasti säilyneet alueen puutalovaltaisissa osissa. Kulttuurikerrokset muodostavat arvokkaan 1600- ja 1700-lukujen kaupunkielämästä kertovan tietopankin.

Kuva: Kaivauskuva Rantakadun koekaivauksilta. Simo Vanhatalo 2012  Kuva: Jätekuopan poikkileikkauskuva koekaivauksilta vuodelta 2015, kuvattu pohjoisesta. Jan-Erik Nyman 2015  Kuva: Vuoden 2015 koekaivausalue kaivettuna idässä puhtaaseen pohjamaahan asti, kuvattu itäkaakosta. Jan-Erik Nyman 2015