UTSJOKI
Erttetvárri

Nimi: Erttetvárri
Tyyppi: työ- ja valmistuspaikat  poroaidat;
Ajoitus: historiallinen;

Kivistä rakennettu historialliselle ajalle ajoittuva vasanmerkitysaita (niin sanottu kaarre) sijaitsee avotunturissa Erttetvárrin etelärinteellä. Kivistä tehty aita (korkeus 1, 2–1,6 m) kattaa noin 120 x 220 metrin laajuisen alueen. Johdeaidat on tehty osin kivestä ja osin katajasta.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Kivikaarteet ovat ainutlaatuisia poronhoidon aitarakennelmia, joissa on sopeuduttu hyödyntämään ympäristön niukkoja resursseja. Kivikaarteita tunnetaan Suomen tunturialueelta Erttetvárrin lisäksi vain kolme.

Kuva: Poroaita, veräjä. Metsähallitus. CC BY 4.0 Siiri Tolonen 2017  Kuva: Poroaita, yleiskuva kaakkoon. Metsähallitus. CC BY 4.0 Siiri Tolonen 2017  Kuva: Poroaita, sortunutta kivilatomusta. Metsähallitus. CC BY 4.0 Siiri Tolonen 2017