KOLARI
Teuravuoman VARK-alue

20.4189 ha

Teuravuoman VARK-alueeksi on rajattu muinaisjäännöskohdetta suppeampi luonnonsuojelualueella sijaitseva osuus pitkospuureitistä. Kohde kuuluu Teuravuoman reitti (VARK-tunnus 100312) nimiseen kokonaisuuteen tervanpolttokohteen Kolari Mukkaskoskenlaki (1000034642) kanssa.
Nimi: Teuravuoma
Tyyppi: kulkuväylät  tienpohjat;
Ajoitus: historiallinen 1800-luku;

Laajan suoalueen yli kulkeva telatielinja, jonka varrella runsaasti 1800-luvun merkkipuita. Linjaus on vanha, mutta rakenteet uusittu useaan otteeseen. VARK-alueeksi on rajattu luonnonsuojelualueella kulkeva osuus (1,7 km).

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Pohjoiselle ominainen kulkuväylätyyppi, jonka merkitys oli suuri vielä 1900-luvun alkupuolella. Nykyinen reitti seuraa 1800-luvun merkkipuiden merkitsemää linjaa.

näytä/piilota Yleisyys tai harvinaisuus: yleisyys tai harvinaisuus ei ole merkityksellinen ominaisuus
näytä/piilota Säilyneisyys: melko tuhoutunut
Kuva: Tornionlaakson museo CC BY 4.0 Titta Kallio-Seppä 2.7.2020  Kuva: Tornionlaakson museo CC BY 4.0 Titta Kallio-Seppä 2.7.2020