HAMINA
Väärämäki

Nimi: Väärämäki
Tyyppi: hautapaikat  hautaröykkiöt;
Ajoitus: rautakautinen;

Kallion päällä on kolme, tai mahdollisesti neljä matalaa ja hyvin vaatimatonta rautakautista röykkiötä. Röykkiöistä yksi on muodoltaan neliskanttinen (4 x 4 metriä) ja siitä on jäljellä vain reunakivet. Yhdestä sammalen peittämästä röykkiöstä on löydetty rautainen putkikirves. Kohde ajoittuu todennäköisesti roomalaiselle rautakaudelle, johon ajoittuvia hautapaikkoja tunnetaan Kymenlaaksossa tämän kohteen lisäksi vain Pyhtään Strukankallioilta.

Kaakkois-Suomessa harvinainen vanhemmalle rautakaudelle ajoittuva röykkiökohde.

Kuva: Väärämäen röykkiöalue Tanja Tenhunen 8.5.2008  Kuva: Nelisivuisen röykkiön pohja. Tanja Tenhunen 8.5.2008  Kuva: Neliskanttinen reunakivillinen röykkiö Väärämäen röykkiökalmistossa. Kohteen röykkiöt ulkomuodoltaan ovat vaatimattomia, mutta yhdestä sammalituneesta röykkiöstä on löytönä varhais- tai keskirautakaudelle ajoittuva putkikirves. Teemu Mökkönen 15.5.2019