VIROLAHTI
Kirkkovuori

Nimi: Kirkkovuori
Tyyppi: puolustusvarustukset  muinaislinnat;
Ajoitus: rautakautinen;

Jyrkkärinteinen, lakialueeltaan pienialainen vuori, joka pinnanmuotojensa puolesta sopii linnavuoreksi. Laelle pääsee yhdeltä sivulta rapakiveen muodostunutta polkuauraa pitkin. Laella ei ole näkyvissä selkeitä vallituksen jäänteitä. Vuoren laelta on löydetty yksi tappikirves ja yksi putkikirves. Löytöjen perusteella kohde ajoittuu rautakauden alkupuolelle.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Linnavuoren ulkoiset merkit täyttävä kohde (kivettyjen vallinjäänteiden puutteesta huolimatta), jonka laelta löydetty kaksi rautakauden alkupuolelle ajoittuvaa kirvestä. Rautakauden alun kohteet ja mahdolliset linnavuoret ovat molemmat harvinaisia kohdetyyppejä Kymenlaakson rannikolla.

Kuva: Näkymä Kirkkovuorelta. Tanja Tenhunen 8.5.2008  Kuva: Tappikirves in situ. Tanja Tenhunen 8.5.2008  Kuva: Kirkkovuoren etelärinteen kalliotasanteelta pääsee laelle vuoren rapakiviseen rinteeseen muodostunutta pengerrettyä väylää pitkin. Teemu Mökkönen 3.7.2019  Kuva: Kirkkovuoren laen korkeimmassa osassa on laakea kuopanne, jonka kerrostumissa on paksu kerros nokea muistona paikalla pidetystä tulesta. Teemu Mökkönen 3.7.2019