OULU
Satulakangas

Nimi: Satulakangas
Tyyppi: työ- ja valmistuspaikat  hiilimiilut; asuinpaikat  asumuspainanteet; työ- ja valmistuspaikat  tervahaudat;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;historiallinen;

Laaja ja hyvin säilynyt neoliittisen kivikauden asuinpaikka, jolla sijaitsee myös hyvin säilyneitä historiallisen ajan hiilimiiluja (6 kpl, halkaisija noin 14 m) ja mahdollisesti tervanvalmistukseen liittyviä rakenteita. Kohteella on ainakin 24 kivikautisia asumuspainannetta. Maan pinnamuotoja kuvaavan laserkeilausaineiston perusteella alueella on rakenteita todennäköisesti hieman enemmän kuin aiemmissa maastotarkastuksissa on onnistuttu paikantamaan.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Hyvin säilynyt kohde, jossa sekä neoliittisen kivikauden asumuspainanteita sisältävä asuinpaikka että historiallisen ajan hiilen- ja tervantuotantoon liittyviä rakenteita.

Kuva: Asumuspainannealueen keskiosaa kuvattuna itään. Kaarlo Katiskoski 17.9.2008  Kuva: Asuinpaikan keskialueen asumuspainanne (nro 7), noin 8 x 6 m, kuvattu itään. Kaarlo Katiskoski 17.9.2008  Kuva: Asuinpaikan keskialueen asumuspainanteita kuvattuna kohti pohjoista. Kaarlo Katiskoski 17.9.2008