HELSINKI
Tykkipatteri 70 (Kontula)

Nimi: Tykkipatteri 70 (Kontula)
Tyyppi: puolustusvarustukset  tykkiasemat;
Ajoitus: historiallinen 1900-luku;

Ensimmäisen maailmansodan aikainen Helsingin maalinnoituksen tykkipatteri, jossa kaksi tykkiasemaa ja suojahuone. Rintavarustuksena on osin maavalli ja osin kallio. Kohteen rakennustyöt ovat jääneet osin kesken.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Osa ensimmäisen maailmansodan hajasijoitetun linnoitusjärjestelmän mukaista kokonaisuutta. Osin keskeneräiseksi jääneessä tukikodassa on mahdollista hahmottaa ajan rakennusmenetelmiä ja työjärjestystä. Helsingin maalinnoitukseen kuuluva kohde. Kohde kuuluu samaan kokonaisuuteen laajan VARK-alueen 100310 Helsingin Kivikon tukikohta IV linnoituslaitteet kanssa.

Kuva: Kuvassa yleiskuvaa länsipuoleisesta tykkiasemasta Linnoituksentien suunnalta. Taustalla näkyy aseman maavallia koilliseen kuvattuna. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Markku Heikkinen 24.9.2009  Kuva: Kuvassa länsipuoleisen tykkiaseman rintasuojan alla sijaitsevan suojahuoneen kattoa koilliseen kuvattuna. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Markku Heikkinen 24.9.2009  Kuva: Kuvassa länsipuoleisen tykkiaseman maavallia koilliseen kuvattuna. Oikealla kuvassa näkyy aseman suojahuoneen sijainti tykkiaseman rintasuojan alapuolella. Kuvassa oleva tykkipatterin paremmin säilynyt länsipuolisko on kunnostettu ja kivetty mukulakivillä. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Markku Heikkinen 24.9.2009  Kuva: Kuvassa länsipuoleisen tykkiaseman rintasuojan alla sijaitsevan suojahuoneen kattoa itään kuvattuna. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Markku Heikkinen 24.9.2009