PARAINEN
Pattonskär

Nimi: Pattonskär
Tyyppi: asuinpaikat  tomtning-jäännökset;
Ajoitus: historiallinen;

Kalastuskari ulkosaariston selkäveden äärellä, jossa sijaitsee kaksi tomtning-jäännettä, merilintujen pyydystyspaikka (niin sanottu paahus) ja kummeli. Molemmat tomtning-jäänteet ovat olleet kausiasumuksina käytössä vielä ennen 1940-luvun sotia. Niiden seinät ovat kylmämuuraamalla rakennettuja kallioseinämää vasten (koot 4 m2 ja 9 m2). Paahus on todennäköisesti ollut käytössä jo keskiajalla.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Edustava kalastukseen ja merilintujen pyyntiin liittyvä kausiasutuksen kohde. Hyvin säilynyt ympäristö auttaa ymmärtämään sitä missä olosuhteissa elanto hankittiin.

Kuva: Pattonskär, tomtning. Tapani Tuovinen / Metsähallitus. CC BY 4.0 Tapani Tuovinen 2014  Kuva: Pattonskär. Tomtning, jäännös. Tapani
 Tuovinen/ Metsähallitus. CC BY 4.0 Tapani Tuovinen 2014