INKOO
Norrby

Nimi: Norrby
Tyyppi: asuinpaikat ;
Ajoitus: historiallinen 1500-luku;keskiaikainen;historiallinen 1600-luku;

Viimeistään vuonna 1693 autioitunut kylänpaikka. Keskiajalta periytyvä kylä mainitaan historiallisissa lähteissä vuonna 1540. Kyseessä lienee alkujaan rannikon vanhaa suomalaisasutusta. Alueella on röykkiöitä sekä uunin että rakennuksen perustukset.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Hyvin säilynyt esimerkki varhain autioituneesta keskiaikaisesta kylänpaikasta. Tällaiset varhain autioituneet kylät ovat harvinaisia ja siten arkeologisesti erittäin arvokkaita.

Kuva: Inkoo, Norrby. Etelään suuntautuvalla niemekkeellä on rakenteita. Kuvattu pohjoisesta. Sari Mäntylä-Asplund 14.10.2020  Kuva: Inkoo, Norrby. Kylätontilla on säilynyt rakenteita. Sari Mäntylä-Asplund 14.10.2020  Kuva: Näkymä Inkoon Norrbyn kylätonttialueelle. Kuvattu pohjoisesta. Sari Mäntylä-Asplund 14.10.2020  Kuva: Inkoo, Norrby. Peltosaarekkeilla on säilynyt kivirakenteita, jotka ovat tulkittavissa pääosin peltoraunioiksi. Sari Mäntylä-Asplund 14.10.2020