IMATRA
Imatrankoski

Nimi: Imatrankoski
Tyyppi: taide, muistomerkit  hakkaukset;
Ajoitus: historiallinen 1800-luku;historiallinen 1900-luku;

Suomen vanhimpia matkailukohteita, jossa matkailijat ovat tehneet kosken rantakallioihin ja lohkareisiin noin 130 hakkausta. Hakkaukset ajoittuvat 1800- ja 1900-luvuille, pääosin 1920-lukua vanhemmaksi. Suurin osa hakkauksista on nimiä, nimikirjaimia ja vuosilukuja, ja niitä on tehty sekä kyrillisin että latinalaisin kirjaimin. Hakkaukset ovat osin sidottavissa historiallisiin ihmisiin Imatrankosken valtionhotellin vieraskirjojen avulla. Nuorin hakkaus on tehty 1980-luvulla Ruotsin kuningasparin vierailun yhteydessä.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Valtakunnallisesti merkittävällä maisema-alueella ja rakennetussa kulttuuriympäristössä sijaitseva kalliohakkauskohde, joka kertoo varhaisesta luontoturismista Suomessa.

Kuva: Kaiverruksia rantakalliossa Helena Ranta 23.5.2012  Kuva: Ihmisiä imatrankoskella 1900-luvun alussa M. L. Carstens 1908