SAVONLINNA
Kallunmäki eli Kirkkomäki

Nimi: Kallunmäki eli Kirkkomäki
Tyyppi: kirkkorakenteet  kirkonpaikat;
Ajoitus: historiallinen 1600-luku;historiallinen 1700-luku;historiallinen 1800-luku;

Kallun- eli Kirkkomäellä on sijainnut kirkko ja hautausmaa 1640-luvulta 1840-luvulle. Aidatun kirkkotarhan sisällä on nähtävissä ristikirkon perustuksen jäännöksiä. Ennen kirkon rakentamista paikalla on nimistöön ja alueen asutushistoriaan perustuen oletettu sijainneen pakanallinen kalmisto.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Entinen kirkon ja hautausmaan paikka, joka on ollut käytössä 1600-luvulta 1800-luvulle. Nimistön perusteella paikalla on saattanut olla myös vanhempi käyttövaihe hautapaikkana.

Kuva: Kallunmäen eli Kirkkomäen hautausmaata ympäröi luonnonkivinen muuri. Paikalla on sijainnut useita kirkkoja 1640-luvulta 1800-luvun puoliväliin. Nykyisin paikalla näkyvän kirkon perustusten sisään on rakennettu hirsistä ”metsäkirkko”. Teemu Mökkönen 6.6.2019  Kuva: Kallunmäen eli Kirkkomäen hautatarha on luonnontilassa. Portin vieressä, muurin ulkopuolella, on sijainnut kellotapuli. Teemu Mökkönen 6.6.2019  Kuva: Kallunmäen eli Kirkkomäen hautausmaalla sijaitsee 1980-luvulla esiin kaivettu kivipuitehauta. Reunoiltaa kivetyn haudan rakenne on jätettu esiin, ja on suojattu puisella katoksella. Teemu Mökkönen 6.6.2019