SONKAJÄRVI
Jyrkkäkosken ruukki

Nimi: Jyrkkäkosken ruukki
Tyyppi: teollisuuskohteet  rautaruukit;
Ajoitus: historiallinen 1800-luku;

Jyrkkäkosken järvimalmia hyödyntäneen ruukin toiminta alkoi 1830-luvulla ja päättyi vuonna 1918. Alueella on restauroituja tuotantorakennuksia, eri-ikäisiä masuuneja ja hiiliuuneja. Osasta tuotantorakennuksista on jäljellä vain kivijalka. Kohde on edustava kokonaisuus 1800-luvun ruukkitoiminnasta. Kohdetta on tutkittu arkeologisesti, ja sille on asetettu suoja-alue.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Edustava 1800-luvun ruukkitoiminnasta kertova kokonaisuus. Aiemmista tutkimuksista huolimatta alueella on yhä teollisuusarkeologista tutkimuspotentiaalia.

näytä/piilota Kulttuurihistoriallinen merkittävyys: vähän merkittävä
Kuva: Jyrkkäkosken ruukin vanhempi masuuni (rakennettu 1835, vasemmalla) ja uuden masuuni (rakennettu 1874, oikealla) sijaitsevat molemmat 1990-luvulla rakennettujen suojarakennusten suojaamina. Teemu Mökkönen 19.6.2019  Kuva: Jyrkkäkosken vanhempi masuuni (v. 1835) on kaivettu ja restauroitu nykyiseen asuunsa 1990-luvun lopun tutkimus- ja restaurointihankkeessa. Teemu Mökkönen 19.6.2019