SAVONLINNA
Olavinlinna

Nimi: Olavinlinna
Tyyppi: puolustusvarustukset  kivilinnat;
Ajoitus: keskiaikainen 1400-luku;historiallinen 1500-luku;historiallinen 1600-luku;historiallinen 1700-luku;

Olavinlinna perustettiin keskiajan lopulla vuonna 1475, ja sen ulkoasu on muotoutunut vuosisatojen kuluessa tuliaseiden ja linnoitusarkkitehtuurin kehittymisen ehdoilla. Keskiaikainen päälinna käsittää kehämuurin yhdistämien kolmen pyöreän tykkitornin rajaaman alueen, josta matalampi esilinna jatkuu itään päin. Linnoitusta itäisimpänä rajaava uusi esilinna ja eteläpuolta kiertävät kulmikkaat bastionit on rakennettu venäläisellä kaudella 1700-luvulla. Laajoista entistämistoimista huolimatta arviolta 13–34% linnan alasta on yhä arkeologisesti tutkimatonta.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Olavinlinna ilmentää ainutlaatuisella tavalla keskiaikaisen ja 1700-luvun linnoitusrakentamisen soveltamista Suomen ilmastoon ja sisämaan maantieteellisiin olosuhteisiin. Kohteessa on eriaikaisia linnoitusrakenteita.

Kuva: Olavinlinna on rakennettu Kyrönsalmessa sijaitsevalle saarelle. Linnan kulttuurikerrokset eivät ole paksuja, koska jätteet on voitu heittää ympäröivään vesistöön. Helena Ranta 4.11.2021  Kuva: Olavinlinna iltavalaistuksessa marraskuussa 2021. Päälinnaan kuuluvat keskiaikaset Kellotorni ja Kirkkotorni kuvassa oikealla, kuvattu pohjoisesta Helena Ranta 3.11.2021  Kuva: Esilinnan pohjoissiivestä johtaa salakäytävä Kyrönsalmeen, kuvattu Helena Ranta 4.11.2021  Kuva: Linnassa on ollut keskiajalla kolme tornia, Pyhän Eerikin torni, Kirkkotorni ja Kellotorni. Eerikin tornista on jäljellä vain pyöreä raunio. Helena Ranta 4.11.2021