KITTILÄ
Pyhäjärvi-Ulvomaselkä

Nimi: Pyhäjärvi-Ulvomaselkä
Tyyppi: asuinpaikat  kodanpohjat; asuinpaikat  liesilatomukset (árran);
Ajoitus: historiallinen 1600-luku;rautakautinen;

Hyvin säilyneitä historiallisen ajan turvekotien jäännöksiä (3 kpl, koko 2,6 x 4,7 m – 4,4 x 5,4 m, syvyys noin 50 cm, vallin korkeus noin 30 cm), joiden ympäristössä on useita pienempiä kuoppajäänteitä (mahdollisia kuoppaliesiä, halkaisija noin 1 m). Kohde sijaitsee hiekkapohjaisella terassilla järven rannalla. Kohde ajoittuu todennäköisesti 1600- tai 1700-luvulle.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Autioitunut ja hyvin säilynyt turvekotien jäännöksiä sisältävä historiallisen ajan asuinpaikka, jonka ympäristö on pysynyt muuttumattomana. Kohteella on runsaasti tutkimuspotentiaalia.

Kuva: Panoraama. Kammin jäännös nro 1 kuvan keskellä. Taustalla Pyhäjärvi. Pohjoisesta. Jouni Taivainen 28.9.2020  Kuva: Panoraama. Kammin jäännös nro 2 kuvan keskellä kaatuneen koivun alla. Pohjoisesta. Jouni Taivainen 28.9.2020  Kuva: Yleiskuva. Kammien jäännökset sijaitsevat koivumetsikössä järven rannalla. Oikealla Pyhäjärvi. Lännestä. Jouni Taivainen 28.9.2020