KOLARI
Teuravuoman reitti

0.1591 ha

Suomen laajimman aapasuoalueen ympäristön kyliä yhdistävä 1800-luvun loppupuolen pitkospuureitti, joka mahdollisti postin kulun ja elinkeinojen harjoittamisen. Kokonaisuuteen kuuluu tervahautakohde tervapirtteineen ja osa pitkospuureitistä (Teuravuoman VARK-alue, VARK-tunnus 100517, muinaisjäännöskohdetta suppeampi aluerajaus).
Nimi: Mukkaskoskenlaki
Tyyppi: työ- ja valmistuspaikat  tervahaudat;
Ajoitus: historiallinen;

Historialliselle ajalle ajoittuva näyttävä tervahauta (halkaisija 12 m) ja tervapirtin jäännökset, jotka sijaitsevat historiallisen pitkospuureitin yhteydessä.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Hyvin säilynyt tervahauta, joka edustaa alueelle elinkeinohistoriallisesti merkittävää muinaisjäännöstyyppiä. Kohde kuuluu samaan kokonaisuuteen viereisen pitkospuureitin kanssa.

Kuva: Tornionlaakson museo CC BY 4.0 Titta Kallio-Seppä 2.7.2020  Kuva: Tornionlaakson museo CC BY 4.0 Titta Kallio-Seppä 2.7.2020