VARK tieto 15.6.2023: |
Nimi: |
Pieleskangas 1 |
Tyyppi: |
työ- ja valmistuspaikat tervahaudat;
|
Ajoitus: |
historiallinen;
|
|
Poikkeuksellisen iso historiallisen ajan tervahauta, jossa on kolme vallia (läpimitat 22 m, 17 m ja 13 m). Keskuskuopan halkaisija on 10 metriä ja se on 1,1 metriä syvä. Haudan halssin suuntautuu itään. Noin kahdenkymmenen metrin päässä tervahaudasta sijaitseva kiuas osoittaa tervapirtin paikan. |
|
Kohteen tiedot muinaisjäännösrekisterissä |
|
VARK-VALINNAN PERUSTELUT |
Tervanpoltto on Keski-Pohjanmaalle tyypillinen elinkeino, ja varsinkin Perhossa on runsaasti tervahautoja. Kohde on otettu mukaan edustamaan alueen tervanpolttoperinnettä. |
|
Kulttuurihistoriallinen merkittävyys: melko merkittävä |
Arvio perustuu siihen, miten hyvin kohde ilmentää aikakautensa ilmiöitä, vaiheita ja tapahtumia. Arvioinnin pohjana on ollut kohteesta tai sen edustamasta ilmiöstä saatu tutkimustieto.
|
|
Tutkimuksellinen arvo: potentiaalia melko paljon |
Kohteen tutkimuksellinen arvo perustuu sen tutkimuspotentiaaliin sekä jo saadun että edelleen saatavissa olevan tiedon perusteella.
|
|
Yleisyys tai harvinaisuus: jokseenkin yleinen tai harvinainen |
Arvio kohdetyypin alueellisesta yleisyydestä tai harvinaisuudesta perustuu olemassa olevaan arkisto- ja kirjallisuusaineistoon.
|
|
Arkeologinen monimuotoisuus: monimuotoinen |
Arvio perustuu kohteesta havaittavien ilmiöiden runsauteen tai pitkään historialliseen jatkuvuuteen. |
|
Ympäristö ja maisema: ympäristössä ja maisemassa on kohteen ymmärtämistä tukevia elementtejä |
Arvio perustuu kohteen ja sen sijaintiympäristön vuorovaikutukseen eli siihen, miten hyvin kohteen ympäristö tukee arkeologisen kohteen ymmärrettävyyttä. Merkittävyys saattaa lisääntyä, jos kohde sijaitsee valtakunnallisesti merkittävässä rakennetusta ympäristössä (RKY) tai valtakunnallisella maisema-alueella tai perinnebiotooppialueella.
|
|
Säilyneisyys: melko hyvin säilynyt |
Arvio perustuu kohteen havaittavissa olevien ominaispiirteiden säilyneisyyteen. Myös tutkittu kohde on voitu arvioida hyvin säilyneeksi, jos se on laadukkaasti ennallistettu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|