II
Ulkokrunni

Nimi: Ulkokrunni
Tyyppi: asuinpaikat  talonpohjat; kultti- ja tarinapaikat  jatulintarhat; kivirakenteet  röykkiöt; työ- ja valmistuspaikat  kalastuspaikat; kulkuväylät  merimerkit; taide, muistomerkit  kompassiruusut; kulkuväylät  valkamat; asuinpaikat  tomtning-jäännökset;
Ajoitus: historiallinen;

Historiallisen ajan ulkosaaristossa sijaitseva kalastustukikohta, jossa on runsaasti erilaisia kivirakenteita (jatulintarhoja, kompassiruusu, talonpohjia, majanpohjia eli tomtning-rakenteita, röykkiö, venevalkamia, verkonkuivaustelineiden tukikiveyksiä, aurinkokello ja hakattuja nimikirjaimia). Tukikohdan rakenteet sijaitsevat kolmessa erillisessä ryppäässä. Kohde voi ajoittua varhaisimmillaan 1500-luvulle, mutta pääosat ajoittuvat todennäköisesti 1700- ja 1800-luvuille.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Ulkosaaristossa luonnonsuojelualueella sijaitseva historiallisen ajan kalastustukikohta, joka on sekä rakenteiden että ympäristön hyvän säilyneisyyden ansiosta poikkeuksellisen monipuolinen ja edustava.

Kuva: Ulkokrunni, Äijänharju. Heinäkuussa 2011 Äijänharjun laella sijainnutta kolmiosaista rakennuksen pohjaa kartoitetaan. Majanpohja on merkitty Merenkurkun muinaisjäännösmerkillä. Suunta lounaaseen. Jari Okkonen. CC BY 4.0 Jari Okkonen 2011  Kuva: Ulkokrunni, Äijänharju. Eteläisin jatulintarha. Piirtäjät. Jari Okkonen. CC BY 4.0 Jari Okkonen 2011  Kuva: Ulkokrunni, Äijänharju. Eteläisin jatulintarha. Piirtäjät. Jari Okkonen. CC BY 4.0 Jari Okkonen 2011  Kuva: Ulkokrunni, Äijänharju. Kivikompassi. Jari Okkonen. CC BY 4.0 Jari Okkonen 2011