ISOKYRÖ
Kaaminmäki/Hiisimäki

Nimi: Kaaminmäki/Hiisimäki
Tyyppi: hautapaikat  hautaröykkiöt;
Ajoitus: rautakautinen kansainvaellusaika;

Runsaslöytöinen kansainvaellusajalle ajoittuva silmäkivellinen hautaröykkiö (koko 12 x 12 m, silmäkiven korkeus noin 1,5 m), joka on tutkittu kaivauksin 1930-luvulla. Tutkimuksissa löytyi noin 30 esinettä, rautakuonaa ja 4 kiloa palanutta luuta. Luiden perusteella röykkiöön on polttohaudattu ainakin kolme ihmistä, joista yksi on ollut todennäköisesti mies ja yksi lapsi. Luuaineiston joukossa on myös luuesineiden katkelmia. Ennallistettu kalmistoröykkiö ympäristöineen edustaa havainnollisesti Kyrönjoen varressa, mäentöyräällä olleen rautakautisen kalmiston keskeistä asemaa maisemassa.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Merkittävä kansainvaellusajan hautaröykkiö, joka on ennallistettu tutkimusten jälkeen. Kohteen sijainti myöhemmältä rakentamiselta säilyneessä ympäristössä havainnollistaa röykkiön keskeistä asemaa maisemassa.

Kuva: Röykkiö kuvattu luoteesta. Mikael Nyholm 14.5.2012