ISOKYRÖ
Leväluhta

Nimi: Leväluhta
Tyyppi: hautapaikat ;
Ajoitus: rautakautinen kansainvaellusaika;rautakautinen merovingiaika;

Poikkeuksellinen rautakautinen vesikalmisto, jossa hautaukset on tehty paikalla sijaitsevaan lähdepohjaiseen suolampeen. Kalmisto ajoittuu kokonaisuudessaan noin 300–800 jaa., ja sen keskeisin käyttövaihe ajoittuu merovingiajalle (600–800 jaa.). Kalmistossa on säilynyt runsaasti ihmisten ja eläinten luita, joista jälkimmäiset ajoittuvat pääosin historialliselle ajalle eli ihmishautauksia nuoremmiksi. Kaivauksissa kalmistosta on löydetty koruja ja pronssinen kattila, muttei aseiden jäännöksiä. Kalmistoon haudattujen henkilöiden DNA on ollut hyvin lähellä historiallisen ajan saamelaisilta tavattua perimää.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Harvinainen rautakautinen vesikalmisto, joka on yksi Suomen tutkituin ja tunnetuin rautakautinen kohde. Kohteella on vielä runsaasti tutkimuspotentiaalia.

näytä/piilota Ympäristö ja maisema: ympäristössä ja maisemassa on vielä runsaasti kohteen ymmärtämistä tukevia piirteitä ja kohde on alueen keskeinen maisemaelementti
Kuva: Leväluhdan lähteensilmä. Mikael Nyholm 2012  Kuva:  Aarni Erä-Esko 1982  Kuva: Leväluhta sijaitsee laajalla viljelyalueella. Vesa Laulumaa 2012  Kuva:  Vesa Laulumaa 2013