KOUVOLA
Pukkisaari

Nimi: Pukkisaari
Tyyppi: asuinpaikat  asumuspainanteet; hautapaikat  polttokenttäkalmistot;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;rautakautinen viikinkiaika;

Pienen järven pienellä saarella sijaitseva merovingiajan lopun ja viikinkiajan polttokenttäkalmisto. Laaja-alainen ja löydöistään rikas kalmisto edustaa kiveämätöntä kalmistotyyppiä. Pääosa esineistöstä ajoittuu 900–1000-luvuille (pronssikoruja, kaksi itämaista 900-luvun hopearahaa, rautainen keihäänkärki, rautaesineitä). Osa löydöistä on sortunut törmältä veteen.
Saaren eteläpäässä on myös myöhäisneoliittinen asuinpaikka, jolta löydetyt saviastioiden palat edustavat myöhäisneoliittista niin sanottua välivyöhykkeen keramiikkaa ja luusekoitteista versiota Pöljän tyypin asbestikeramiikasta. Kohteessa on myös kaksi mahdollista asuinpainannetta.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Poikkeuksellisen rikaslöytöinen rautakauden lopun kalmisto ja neoliittisen kivikauden asuinpaikka, joiden molempien löydöissä näkyy yhteydet sekä idän että lännen kulttuuripiireihin. Kohde on harvinainen, hyvin säilynyt ja sillä on runsaasti tutkimuspotentiaalia.

Kuva: Huhdasjärven Pukkisaaren kallioisemmassa pohjoispäässä sijaitsee löydöiltään rikas nuoremman rautakauden polttokenttäkalmisto. Eroosion myötä hautausten esineistöä on päätynyt myös rantaveteen. Teemu Mökkönen 24.5.2019  Kuva: Huhdasjärven Pukkisaaren eteläpäässä sijaitsee kivikautinen asuinpaikka kapean salmen kohdalla. Paikalla on tavattu kaksi matalaa osin maahankaivettua asumuksen pohjaa. Teemu Mökkönen 24.5.2019