KOKEMÄKI
Koskenkylä Linnaluoto/Kumo

Nimi: Koskenkylä Linnaluoto/Kumo
Tyyppi: puolustusvarustukset  linnat;
Ajoitus: keskiaikainen;

Kokemäenjoessa Koskenkylän piispankartanon kohdalla on Linnaluoto-niminen kallio- ja moreenipohjainen saari, jossa on merkkejä keskiaikaisesta linnasta. Saarella sijaitsee massiivisten maavallien jäännöksiä ja vallihautoja. Keskustasanteen alueelta on havaittu 20–50 cm paksuinen hiilenvärjäämä kulttuurikerros, jossa on seassa tiiltä. Kohdetta ei ole tutkittu kaivauksin, mutta merkit viittaavat keskiaikaiseen linnaan. Tällä hetkellä ei ole varmuudella tiedossa, onko kyseessä vuonna 1367 purettavaksi määrätty linna (Kumo), vai sitä seuraava uusi linna (Åborg) vai liittyykö varustukset jollaintavalla Forsbyn piispanlinnaan tai kuninkaankartanoon.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Linnaluoto on monimuotoinen ja runsaasti tutkimuspotentiaalia omaava keskiaikainen kohde ainutlaatuisessa ympäristössä.

Kuva: Kokemäen Linnaluoto, Kumo. Satakunnan Museo. CC BY 4.0 Teemu Väisänen 21.4.2021  Kuva: Kokemäen Linnaluoto, Kumo. Satakunnan Museo. CC BY 4.0 Leena Koivisto 10.9.2020  Kuva: Kokemäen Linnaluoto. Satakunnan Museo. CC BY 4.0. Leena Koivisto 10.9.2020  Kuva: Kokemäen Linnaluoto. Satakunnan Museo. CC BY 4.0 Leena Koivisto 10.9.2020